JE HUID VERZORGEN

SKIN TALK

We gaan het hebben over je huid.

Als je begrijpt hoe je huid werkt, zal je je dagelijkse huidverzorging beter gaan aanpakken en wordt je leven een stuk zorgelozer. Wij weten veel over de huid, dus lees snel verder. Gave informatie voor een gave huid.

The science of looking awesome!

Lichaamsbescherming - Je huid is het ideale pantser, een orgaan dat je interne organen beschermt tegen gevaren als bacteriën, ziektekiemen en schadelijk zonlicht. Je huid speelt ook een grote rol bij het regelen van je lichaamstemperatuur. Eigenlijk houdt je huid alles binnen je lichaam wat je nodig hebt en buiten je lichaam wat er niets te zoeken heeft. En dat is maar goed ook.

Alles draait om lagen - De huid is opgebouwd uit een dunne bovenlaag (de opperhuid) en een dikkere bovenlaag (de lederhuid). Onder de lederhuid zit de subcutis, dat vetweefsel bevat. En geloof ons: dit is het goede soort vet! De subcutis zorgt dat de lichaamstemperatuur op peil blijft en beschermt andere organen door als een soort schokbreker te fungeren.

In de huid zitten zenuwen die kou, warmte, pijn, druk en aanraking registreren. De talgklieren van je huid scheiden talg af, een soort smeermiddel of olie dat een effectieve bescherming tegen bacteriëngroei vormt. Diep in je huid zitten je zweetklieren, die transpiratie produceren als je het te warm hebt.

De waarheid over puistjes - Nu je de belangrijkste feiten over de huid kent, gaan we het over puistjes hebben.

Puistjes worden veroorzaakt door drie factoren:

  • Overproductie van vet (talg)
  • Onregelmatige schilfering van dode huidcellen, waardoor de haarzakjes in de huid geïrriteerd raken
  • Ophoping van bacteriën

Puistjes ontstaan als talg en dode huidcellen je haarzakjes verstoppen. Elk haarzakje is verbonden met talgklieren, die talg afscheiden. Talg verspreidt zich normaal gesproken langs de haarschacht en komt via de opening van het haarzakje op het huidoppervlak terecht. Als je lichaam te veel talg en dode huidcellen produceert, hopen deze zich op in het haarzakje en worden ze hard.

Puistjes zijn rode verdikkingen met een witte kop die ontstaan als verstopte haarzakjes ontstoken of geïnfecteerd raken. Verstoppingen en ontstekingen die diep in de haarzakjes zitten, veroorzaken bultjes onder het huidoppervlak. Dit zijn cysten. Andere poriën in je huid fungeren als openingen van je zweetklieren en hebben meestal niets met puistjesvorming te maken.

Weg met die puistjes - Hoewel artsen van mening verschillen over de oorzaken van de verhoogde talgproductie die tot puistjesvorming leidt, speelt een aantal factoren (hormonen, bacteriën, bepaalde medicijnen en erfelijkheid) waarschijnlijk een belangrijke rol. Maar geef nou niet meteen je ouders de schuld. Laten we liever samen op zoek gaan naar een nieuwe huidverzorgingsroutine.

Wil je een diagnose van onze huidexperts en een eenvoudige en effectieve routine ontwikkelen? Bekijk dan onze huidverzorgingsgids.

Voed Je Huid

 

Voed Je Huid

Gezonde dingen zijn goed voor je huid. Hier zie je wat er zoal op het menu staat. meer

Ingrediënten Voor Je ...

 

Ingrediënten Voor Je ...

Altijd al willen weten hoe de ingrediënten van je huidverzorgingsproducten precies werken? meer

Skin Talk

 

Skin Talk

Ga onderhuids met deze uitgebreide uitleg over je huid. meer